Bölgedeki Kent Konseyleri Engelli Çalıştayında Buluştu

Gaziantep Kent Konseyi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde, Türkiye Kent Konseyleri Birliği işbirliği ile düzenlendi.

Çalıştay konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, engelli bir babanın evladı olarak doğduğunu ifade etti. Başkan Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:“Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey, birlikte gideceğimiz çok yol var. Belediye başkanı olduğumda ilk yaptığım iş engellilerle ilgili bir daire başkanlığı kurmak oldu. Başına da engelli bir kardeşimizi koyduk. Aslında bu bir zihinsel dönüşümdü. Her şehrin her şehirden, her anne babanın her anne babadan, her başkanın her başkandan öğreneceği çok şey var. Kalbimizde hiçbir engel yok. Biz engelli tanımını değiştirdik. Artık engel elde, ayakta, gözde, kulakta değildir diyoruz. Engel yaşarmayan gözde, nasırlaşmış kalptedir. Savaş çıkaranlar engeldir. Esas onların engellerini kaldırmak gerekiyor. Bu dünyayı cennete dönüştürebilmemiz için daha çok birbirimizi dinlememiz gerekiyor.

Açılış töreninde konuşma yapan Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, engelli vatandaşların sorunların çözülmesinin toplum için önemini dile getirdi.

Türkiye Kent Konseyleri Başkanı Burak Taştan ise güçlü bir STK olduklarını söyleyerek, “İyi örneklerin başka şehirlerde uygulanabilirliğini ortaya koymak için buradayız. 2 gündür yaptığımız ziyaretlerde gördüğümüz bu güzel hizmetler ve sunduğu katkılar için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çok teşekkür ediyorum. Gaziantep’te önemli bir model ve örnekler ortaya koymuş. Çalıştayda önemli konuşmacılar ve örnekler göreceğiz. Erişilebilir kentlerin oluşabilmesinin en önemli aracı katılım ve ortak akıldır. Bunun yolu da kent konseyleridir” dedi.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, organizasyon için çok emek verildiğini, çalıştayda çıkan sonuçların bundan sonraki çalıştaylara ışık tutacağını belirtti.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu üyeleri ile bölgemizde bulunan 14 Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanlarının katıldığı “Engelsiz Kentler” Bölgesel Engelli Çalıştayına yerelden de katılım oldukça fazlaydı.

Doç.Dr. İsmail Güneş (Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) Kent Konseyleri Engelli Meclisleri İçin Model Önerisi ve Tartışılması hakkında bilgilendirirken, Ali Duran Karakaya ise Kent Konseyleri Engelli Meclislerinin Yönetmelikleri, Çalışma Prensipleri ve Uygulamada gözlemlenen Aksaklıklar ve Önerilerini anlattı. Çalıştayın son kısmında; Kent Konseyi Birliğinin Engelli Meclisleri İle Gelecekte Oluşturulacak Engelsiz Şehirler Konulu Stratejileri konuşuldu. Toplantı, hazırlanan Sonuç Bildirgesi Sunumu ile son buldu.